Erling Braut Haaland er tildelt Kniksens hederspris for 2020: Fotograf: STIAN LYSBERG SOLUM

andslagsspiller Erling Braut Haaland ble i kveld, under Eurosports Fotballfesten-sending, tildelt Kniksens hederspris. Juryen mener det er få som har passet kriteriene bedre enn årets vinner. 

Det var en overrasket, men strålende fornøyd prisvinner som mottok Kniksens hederspris for 2020.

Les: «Det er interesse fra nesten alle seks kontinenter»

– ­ Jeg hadde ingen anelse, faktisk. Det var en fin overraskelse. Den står høyt hos meg og jeg er rett og slett stolt. Det er noe jeg som nordmann setter pris på. Det har vært et fint år, og dette er gratis motivasjon til å jobbe enda hardere og ta neste steg i karrieren, sa Erling Braut Haaland i Fotballfesten på Eurosport Norge.

Kniksens hederspris er en pris som deles ut av Norsk Toppfotball og tildeles en person eller et lag som i ett enkelt år har gjort en helt spesiell prestasjon eller som over tid har gjort en særlig fortjenestefull innsats i eller for norsk fotball. Ifølge juryen, som består av styret i NTF, er det få som har passet bedre til kriteriene enn Haaland, som har tatt fotballverden med storm de siste årene.

–  Styrets vurdering var at Haaland, tross sin unge alder, tilfredsstiller kriteriene i statuttene svært godt, og har over tid vært en usedvanlig god representant for norsk toppfotball. Han er blant annet den første tenåringen som har scoret i fem påfølgende UEFA Champions League kamper, har mottatt Golden Boot i FIFA U-20 World Cup ved blant annet å score ni – 9! – mål i én og samme kamp, og vunnet årets Golden Boy-pris som Europas beste unge spiller, bare for å nevne noe, sier styreleder i NTF og juryformann, Cato Haug.

Erling Braut Haaland mottok prisen i Qatar, der han i den siste tiden har trent seg opp etter et skadeavbrekk. Haaland er den yngste noensinne som mottar Kniksens hederspris.

Les: Ser dette virkelig ut som en mann som ikke har det bra?

Bodø/Glimt med storeslem

Ikke overraskende så var det Bodø/Glimt som stakk av med de fleste prisene for Eliteserien. Det var blant annet liten tvil i juryen om hvem som er årets trener i Eliteserien 2020.

–  Selv om det har vært flere gode prestasjoner så har Kjetil Knutsen skapt en uimotståelig seiersmaskin i Bodø. Han er tydelig på spillestil, rolleforståelse og stiller meget høye krav til seg selv og spillerne. I tillegg er han ydmyk og alltid på jakt etter forbedringer. Han har ledet et lag som har pulverisert så godt som alle rekorder i norsk fotball, og ikke minst – det første seriegullet til Glimt og landsdelen, sier juryformann og fotballkommentator i Eurosport, Kenneth Fredheim.

Nok en Glimt-spiller stakk av med prisen årets unge spiller, men den prisen ble mottatt i Milano.

– Jens Petter Hauge spilte de 18 første kampene, og leverte 14 mål og 8 målgivende. En trollmann på sin venstre kant, med enormt mot, rykk, teknikk og avslutninger. 2020 har blitt toppet med både landslagsplass og en sensasjonell overgang til AC Milan, sier juryformann og fotballkommentator i Eurosport, Kenneth Fredheim.

I tillegg stakk Glimt av med prisen som årets klubb, samt at Philip Zinckernagel ble kåret til årets spiller på lørdag.

Viktig forbilde

Prisen for årets spillerforbilde gikk til Amahl Pellegrino i Kristiansund, som etter å ha imponert stort på banen også stod i bresjen for arbeidet med antirasisme i fotballen. 

–  Årets forbilde har i denne uvanlige Eliteserie-sesongen levert sin beste fotball i karrieren. Ekstra imponerende er det at det skjer i en sesong der han også opplevde å bli rasehetset fra tribunen. Der noen ville skjøvet det under teppet tok han i stedet til motmæle, og sto opp for verdier som sparket i gang kampanjen #stopp, som er fotballens tydelige oppgjør mot rasisme og annen form for diskriminering, sier prosjektleder for #stopp-kampanjen, Freddy Dos Santos.

Tidligere har også OBOS-ligaen kåret sine beste spillere og trenere. Her var det Sogndals Sivert Mannsverk som stakk av med prisen for årets spiller, mens Morten Røssland i Åsane ble kåret til årets trener. Det var også Åsane som stakk av med den siste prisen, da Henrik Udahl fikk prisen for årets gjennombrudd.  

Følgende priser ble utdelt for sesongen 2020: 

Kniksens hederspris: Erling Braut Haaland, Borussia Dortmund

Årets spiller i Eliteserien: Philip Zinckernagel, Bodø/Glimt

Årets trener i Eliteserien: Kjetil Knutsen, Bodø/Glimt

Årets unge spiller i Eliteserien: Jens Petter Hauge, AC Milan

Årets klubb i Eliteserien: Bodø/Glimt

Årets toppscorer i Eliteserien: Kasper Junker, Bodø/Glimt

Årets spillerforbilde i Eliteserien: Amahl Pellegrino, KBK

Årets spiller i OBOS-ligaen: Sivert Mannsverk, Sogndal

Årets trener i OBOS-ligaen: Morten Røssland, Åsane

Årets gjennombrudd i OBOS-ligaen: Henrik Udahl, Åsane

Årets klubb i OBOS-ligaen: Åsane