Ajax? Que?(foto: Barcelona)

Vi går inn i en sommer der gigantene Liverpool, Bayern München og Barcelona alle må ut og finne en en erstatter til trenerjobben. I tillegg er det en haug med klubber som er varslet på vei ut på samme marked. Hos en kaosklubb legges det nå plan for å utnytte Xavis exit fra Barcelona.

Da Xavi Hernandez lot seg overtale til å ta over ledelsen av den skakkjørte Barcelona-skuta, trodde alle i Barcelona at roen nå ville senke seg. Quique Setien og Ronald Koeman kom riktignok inn som Barca-trener i en kaotisk periode, men klarte uansett ikke å sette kursen mot de store titlene. Så kom endelig Xavi i november 2021, etter å ha takket nei flere ganger til å ta jobben som Barcelona-trener. Forrige sesong ledet Xavi Barcelona endelig tilbake til tittel i La Liga, men meldte tidligere i år han trekker seg etter sesongen. Kaotiske tilstander i klubben og en jobb som ikke ble verdsatt nok, var årsakene for at Xavi nå gir seg.

LES: ESPN: Overbevist Arsenal hadde sikret seg Mason Mount

Fra kaos til kaos? Nå jobbes det hos Ajax med å posisjonere seg for en signering av nettopp Xavi.

I februar 2022 ble sportsdirektør hos Ajax Marc Overmars kastet ut av klubben etter «upassende oppførsel» overfor kvinnelige kollegaer. Sommeren 2023 forsvant suksesstrener Erik ten Hag til Old Trafford, etter dette har Ajax-spillerne måtte forholde seg til 5 ulike trenere (noen vikarer). I mai trakk mangeårig Ajax-boss Edwin van der Sar seg fra jobben. I september 2023 sparket klubben sportsdirektør Sven Mislintat etter fire måneder i jobben. September 2023 stormet Ajax-supporterne gressmatta etter tap mot Feyenoord og sportslig krise.

Etter nyttår har ting sett ut til å falle litt mer på plass for Eredivisie-giganten. 5. plass på tabellen og 31 poeng bak erkerival PSV gjør fortsatt vondt, men med Jordan Henderson i klubben har optimismen så smått kommet tilbake (hjalp ikke mot Aston Villa i Conference Leagues 8.-delsfinale). På tirsdag kom så nok en fotballbombe fra Ajax.

Klubbens administrerende direktør, Alex Kroes, er suspendert. Årsaken er at det har kommet frem at Kroes frem til han ble ansatt i august i fjor har kjøpt en haug med Ajax-aksjer ukentlig. Dette har fått Amsterdam-klubben til å søke juridisk rådgivning, der det fryktes at dette faller inn under innsiderhandel.

Ifølge spanske Sport er Ajax svært interessert i å hente Xavi som ny Ajax-trener i sommer. Xavi er kjent for å benytte unge spillere til Tika Taka-fotball, noe Ajax-ledelsen (de som er igjen) ønsker for klubben.

Lykke til med den, Ajax. Xavi kommer fra kaotiske tilstander i en av de største ligaene. I tillegg har spanjolen varslet han trenger et års ferie.

Alt du trenger å vite: Cadiz – Barcelona