Sommeren 2021 er det Japan som får litt ekstra oppmerksomhet når det gjelder idrett, noe som selvfølgelig skyldes sommer-OL i Tokyo. De 32. olympiske lekene arrangeres i Tokyo mellom den 23. juli og 8 august, og det er fjerde gangen Japan er vert for OL. Samtidig er det mange nordmenn som ikke kjenner til hva som skjer innen japansk idrett utenfor de olympiske lekene.

Den mest tradisjonelle idretten – sumobryting

Sumobryting er en idrett med svært lang historie, og sumobrytingen henger også tett sammen med den japanske shinto-religionen.  Profesjonell sumobryting er nøye regulert i Japan, de forskjellige bryterne rangeres i divisjoner i henhold til et system som har eksistert siden Edo-perioden. I nyere tid har det vært noen kontroverser i forbindelse med Sumo-bryting, ikke minst når det gjelder kampfiksing.

I 2011 ble fjorten sumobrytere funnet skyldige i kampfiksing, og måtte trekke seg fra idretten. Analyser av en mengde kamper tilsier også at det finnes uvanlige mønstre i resultatene av sumokamper. Samtidig kan det delvis forklares av rangeringssystemet i seg selv, en sumobryter som allerede har sikret seg avansement vil ikke være like motivert til å yte maksimalt. Det finnes selvfølgelig et stort marked for spill på utfallet av sumokamper. For en nordmann kan det være vanskelig å forstå alle aspektene rundt denne idretten, men da finnes det heldigvis odds på lettere tilgjengelig japanske ligaer og kamper – innenfor idretter vi kjenner godt.

Populære lagsporter – baseball og fotball

Selv om sumobryting er en populær idrett i Japan, så er det faktisk baseball som stikker av med førsteplassen når japanere blir spurt om favorittsporten sin. Baseball kom til Japan allerede på sluttet av 1800-tallet, og ble raskt en svært populær idrett. De profesjonelle ligaene er selvfølgelig populære, men de konkurrer også med ekstremt populære skoleligaer. Det er særlig baseball på videregående skoler, såkalt «high school baseball» som trekker store fanskarer. I stort finnes det mange fellestrekk mellom USA og Japan når det gjelder baseball.

Fotball kniver med sumobryting om å være den nest mest populære idretten etter baseball. Fotball kom til Japan under den såkalte Meij-perioden, da utenlandske rådgivere tok med seg mange vestlige skikker. Den første japanske fotballklubben, Tokyo Shūkyū-dan, ble grunnlagt i 1917. Det japanske landslaget har markert seg greit i internasjonale sammenhenger, og har kvalifisert seg til verdensmesterskapet i fotball for menn hver gang siden 1998.

Golf, tennis, boksing, kunstløp – og mye mer

Det er selvfølgelig ikke rart at et land med godt over 120 millioner innbyggere også kan vise til et utrolig mangfold når det gjelder forskjellige idretter. Motorsport, tennis, boksing, og golf er bare noen eksempler på andre populære idretter i Japan. Nordmenn har sikkert også lagt særlig merke til japanske utøvere innen skiflyging og andre vinterdisipliner – som er populære i de nordlige delene av Japan.

Samtidig er det særlig kunstløp som får mye oppmerksomhet blant vinteridrettene i Japan. Mange internasjonale kunstløpkonkurranser arrangeres i Japan, og idretten er dessuten en kommersiell suksess med en mengde konkurranser og oppvisninger. Den japanske idrettsverden er helt enkelt full av spennende overraskelser – som er verdt å oppdage også for nordmenn.