Det er mye som må stelles i stand når store sportsbegivenheter skal gjennomføres. Først og fremst må det bestemmes hvilket land som skal være vertsnasjon, hvilke byer som skal involveres, hvilken datoer er optimale og hvor stort er budsjetter for infrastruktur og bygging av nye arenaer og stadioner.

 

Avgjørelser som dette blir besluttet på et høyt nivå, og gjerne gjennom flere evalueringsrunder. Likevel er det ekstra stort å få muligheten til å arrangere en stor fotballbegivenhet. En sport som er elsket over hele verden, hvor både kjærlighet og engasjement smitter over fra spiller til spiller og til alle entusiastene på tribunen.

Store begivenheter i 2018        

De to mest prestisjetunge turneringen er europamesterskapet og verdensmesterskapet i fotball. Turneringer som arrangeres annethvert år, hvor hvert av landene engasjerer seg i lang tid for å kvalifisere seg. Fotballentusiaster fra hele verden benker seg foran TV´en eller tar turen til vertslandet for å oppleve og se de beste spillerne i verden innta den grønne matten.

Tilbake i 2014 var det Brasil som var vertsnasjon for VM, mens Frankrike arrangerte EM to år senere. I 2018 skal det igjen arrangeres verdensmesterskap i fotball, og i 2010 ble det klart at Russland skulle være vertsnasjon. Dette blir årets største fotballbegivenhet, og både arrangører og forhandlere gjør seg klar til avspark 14. juni.

Norge har ikke klart å kvalifisere seg til årets VM, men det er likevel en stor begivenhet som går av stabelen bare noen få dager før kampstart i Russland. Norges kanskje største seier noensinne var under fotball-VM i 1998. Hendelsen går under navnet ´Mirakelet i Marseille´ og skjedde da Norge vant 2-1 mot Brasil etter straffescoring av Kjetil Rekdal. Landslaget var med det videre i VM og hele landet gikk bananas.

 

Til sommeren er det 20 år siden oppgjøret og den norske avisen Aftenposten skal forsøke å gjenskape den magiske kvelden. De feirer jubileet ved å arrangere en omkamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal Stadion 9. juni hvor både Ronaldo og Rekdal stiller til start. I tillegg vil både Tore Andre Flo, Henning Berg og Erik Mykland ta på seg den røde drakten med flagget på brystet.

Merchandise

Spillbransjen gjør gode penger på fotballindustrien, men det gjør også selskapene som driver med turisme og merchandise. Hvert år det arrangeres VM eller EM må både spillere og besøkende ha en plass å bo. Både hotellnæringen, barene og restaurantene i nærområdet nyter godt av den økte turismen.

 

Salg av merchandise som t-skjorter, gensere, skjerf, flagg og hatter går over stokk og stein under et mesterskap. Hovedandelen av dette selges i byene hvor kampene spilles eller på stadionen. Allerede tidlig i desember 2017 åpnet den første offisielle VM-butikken i Moskva. Her kan man gå til innkjøp av både baller, t-skjorter, drakter og mye annet spennende.

Lansering av nye spill

Det er derimot ikke kun toppidrettsutøverne og arrangørene som tar disse arrangementene på alvor. Slike begivenheter er en ypperlig anledning for spillselskap og andre leverandører å tjene litt ekstra penger. Spillene i hovedserien fokuserer på større fotballmesterskap som VM, EM og Champions League.

 

Det nyeste spillet i serien er FIFA 18 som ble lansert i september 2017, og har allerede solgt over 10 millioner eksemplarer. Verdens mest populære videospill, FIFA gjør også stor suksess. Siden debuten i 1993 har FIFA vært en av verdens mest lønnsomme og velkjente spillserie.

 

Spilleautomater på nett er svært populære, og mange ønsker å korte ned ventetiden ved å spinne hjulene på en underholdende og spennende maskiner. Dette har automatleverandørene forstått, og fotball spilleautomater er en perfekt måte å roe ned nervene og pumpe seg selv full med fotballglede. Like før fotball-EM i Frankrike gikk av stabelen lanserte NetEnt den nye spilleautomaten Champion´s Cup, med fokus på det kommende mesterskapet.

 

Har du lyst til å oppleve den unike stemningen under fotball-VM i Russland, men får ikke tak i billetter? Da er det mulig å ta turen til det offisielle FIFA-arrangementet FIFA Fan Fest. Her vises alle kampene på storskjermer og folk fra hele verden er samlet for å oppleve den unike stemningen som kun et fotballmesterskap kan bringe. På toppen av det hele koster det ingenting å bli med på festen, og du finner også en rekke butikker hvor det er mulig å kjøpe lisensierte FIFA produkt.