Hjem Featured Eurosport Norge sprenger tippemonopolet
Eurosport Norge sprenger tippemonopolet

Eurosport Norge sprenger tippemonopolet

november 21, 2015

Med lanseringen av Eurosport Norge har tippemonopolet i Norge fått nådestøtet. Det ser ikke ut til å bekymre regjeringen eller toneangivende idretter i Norge.
Det norske tippemonopolet (eller enerettsmodellen som det egentlig heter) har lenge vært utfordret. En fjerdedel av omsetningen av spill i Norge – som er i en størrelsesorden på 25-30 milliarder – foregår utenfor Norsk Tipping og Rikstoto. Mesteparten av denne omsetningen står utenlandske bettingselskaper for.

Monopolbegrepet har med andre ord vært utvannet lenge. Men med lanseringen av Eurosport Norge og andre nisjekanaler under paraplyen til amerikanske Discovery i Norge, vil omsetningen til utenlandske bettingselskaper øke dramatisk, er min spådom.

Grunnen til det er tredelt.

1. Eurosport Norge satser friskt i Norge og etter tøffe forhandlinger med norske kabelselskaper er kanalen (som etter hvert vil bli til flere kanaler) snart tilgjengelig for hele den norske befolkningen. Det er amerikanske Discovery som eier kanalen og den nye sportskanalen inngår i en bred portefølje sammen med nisjekanaler som Fem, Max og Vox og som også tilbys det norske folk. Felles for disse kanalene er at de sender fra London og dermed ikke trenger å bry seg om norske reklamelover for spill. Det betyr at de fritt fram kan sende internasjonale bettingreklamer til det norske folk.

Eurosport Norge satser tungt på idretter der nordmenn eller norske lag er representert og med de økonomiske musklene Discovery har vil de garantert være en tungvekter i det norske tv-markedet, særlig på sport. Det betyr at flere nordmenn vil eksponeres for internasjonal bettingreklame enn tilfellet er i dag. For de utenlandske bettingselskapene er dette en fantastisk mulighet til å utviske skillet mellom seg selv og Norsk Tipping.

2. Discovery har kjøpt OL-rettighetene fra 2018 til 2024. Fra vinter-OL i Pyeongchang i 2018 betyr det at de fleste norske gullvinnerne må gjøre intervjuer før og etter internasjonale bettingreklamer og norske kommentatorer, eksperter og idrettspolitikere må sitte i studio og analysere og feire begivenheter på en kanal som tjener store summer på reklame som de i dag sier de er i mot. Det er merkelig at idretten ikke har vært mer høylytt i denne saken. Kanskje idretten ikke bryr seg?

Noen av idrettene har i hvert fall et lettvint forhold til Norsk Tipping når de får tilbud om å samarbeide med Discovery.

Det redaksjonelle innholdet til Eurosport Norge og Max sendes i dag fra Ullevaal Media Center (UMC), et selskap som eies av Norges fotballforbund (NFF) og Norsk toppfotball (NTF). Det betyr at NFF og NTF som både har en omfattende sponsoravtale med Norsk Tipping og får en betydelig andel av tippemidlene også gjør penger på internasjonale bettingselskaper som peprer sendingene fra UMC minutt for minutt.

I dag har Max (og TVNorge som ikke sendes fra London) rettigheter til norske landskamper. I EM-kvalifiseringen har vi ikke sett bettingereklamer fordi NFF fikk inn en klausul om at Norsk Tipping skulle ha førsterett på reklamer i forbindelse med disse kampene. Skulle Norsk Tipping frasi seg denne retten kommer Unibet, Betsson og Nordicbet og andre garantert på banen. Inntil den tid er de utenlandske bettingselskapene helt dominerende i tv-ruta når Molde og Rosenborg spiller Europa League og alle de andre kampene som ikke omfatter det norske landslaget.

Men dette gjelder ikke bare fotball. Håndballforbundet har solgt rettighetene sine til Eurosport Norge og mellom raske overganger, aggressivt strekspill og norske ekspertkommentarer dukker for eksempel John Arne Riise opp i velgjorte innslag fra bettingselskapet Betsson. Ishockeyforbundet har også tidligere stilt opp på Max’ sendinger fra ishockey-VM med bettingselskaper som teknisk leverandør.
Selv om NRK for ikke lenge siden jublet hemningsløst over en femårsavtale med eksklusive skirettigheter så sitter Eurosport Norge med tilsvarende rettigheter og er villig til å ta tv-seere fra NRK på tidspunkter der NRK ikke har kapasitet til å sende direkte. Jeg vedder på at John Arne Riise dukker opp i disse sendingene også. Hva mener skiforbundet om det?

Med andre ord: deler av norsk idrett bryr seg stadig mindre om Norsk Tipping og mer om hvordan de selv kan tjene penger og hvordan de selv kan få mer oppmerksomhet om sin egen idrett.

 

3. Den norske regjeringen har gjort det til stor idrett å snakke med to tunger i spillpolitikken. I festtaler overfor idretten sier kulturministeren stadig vekk at hun er en varm tilhenger og forsvarer av enerettsmodellen, samtidig som hun og regjeringen legger til rette for stadig flere lotterier og sitter musestille i båten når mediekonsern som Discovery utfordrer Norsk Tippings spillmonopol.

Selv om Medietilsynet har sendt brev til britiske myndigheter og Lotteritilsynet ser på hva som kan gjøres i EU-systemet for å hindre at bettingreklamer sendes fra de britiske øyer, tror jeg kampen er i ferd med å gå tapt for forkjemperne av enerettsmodellen. Her holder det ikke med noter og brev mellom direktorater og tilsyn. Her må regjeringen på banen og møter på politisk nivå må til for at det skal skje noe. Spørsmålet er om regjeringen egentlig ønsker det. Ved å sitte stille og la ordningen forvitre av seg selv får de oppfylt politikken de egentlig ønsker: Et liberalisert spillmarked. Og i mellomtiden har idretten gått lei og funnet sine egne veier?

I regjeringserklæringen åpnet dagens regjering for en ny spillpolitikk i Norge, for eksempel en lisensordning. Slik situasjonen er nå, med stadig større eksponering av bettingreklamer på kanaler med skreddersydd norsk innhold kan de utenlandske selskapene øke sin markedsandel og beholde sine inntekstmarginer uten å forholde seg til norske regler eller en ny lisensordning. Det tjener Eurosport Norge på fordi de blir en viktig kanal for rekruttering av nye kunder.

Derfor bidrar Eurosport Norge til å fjerne spillmonopolet i Norge.

PS: I disse dager presser TV2 norske myndigheter for å få en avklaring på om de får en fornyet avtale om fortsatt å være en allmennkringkaster i Norge. TV2 ønsker en halv milliard kroner for blant annet å opprettholde nyhetsprogrammene og beholde hovedkontoret i Bergen. Skulle denne avtalen skjære seg kan det skape et ytterligere press på norsk spillpolitikk og inntektsgrunnlaget til idretten.

Med Discoverys inntog i Norge har mediemarkedet i Norge endret karakter og en måte for TV2 å tjene penger på kan være å helkommersialisere kanalen og organisere seg på samme måte som Discovery. Det kan bety at hovedkontoret flyttes til Oslo og at nisjekanaler som Zebra, Bliss og Humor og sportskanalene flytter sendingene til London.

Da vil nordmenn få flere bettingreklamer på norske skjermer, sammen med idretter som TV2 har eksklusive rettigheter til.

ANDREAS SELLIAAS
Gjestekommentator og sportsblogger.

(Bilde: NTB/Scanpix)

Les også: