De aller fleste vet at bly er skadelig, men det hindrer ikke jegere og skiskyttere å benytte seg av det.  EU-kommisjonen arbeider må med et totalforbud mot bruk av bly i utendørsidretter i tillegg til et overordnet bly-forbud i ammunisjon. 

EU-kommisjonen vurderer et totalforbud mot bruk av bly i utendørsidrett. Det kan få store konsekvenser for skiskyting.

Les: Tidligere Real Madrid-president: Mourinho har ventet på Bale

Det fordi forslaget, som Europakommisjonen har bedt det europeiske kjemikaliebyrået ECHA utforme og se nærmere på, også gjelder et forbud mot det miljøfarlige stoffet i utendørsidrett.

For kulene til skiskytterne er nemlig laget av bly, og det finnes ingen gode alternativer til patronene som brukes i dag.

«Så da vil det faktisk være kroken på døra for skiskytingsporten slik vi kjenner den», sier kommunikasjonsdirektør i forsvarskonsernet Nammo, Endre Lunde til NRK som har senderettighetene til skiskyting en sesong til.

Nammo direktøren forteller at alternativet nå er laser og ikke kuler. «Det er veldig lite som faktisk kan brukes. Vi har sett på noen veldig eksotiske blandinger av blant annet plast og andre metaller, men det er ikke realistisk per i dag og det vil ta lang tid før det er klart» forklarer Lunde, «og legger til at kostnaden også vil bli høyere».

Også i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er de bekymret over forslaget, som og innbefatter annen skyttersport i tillegg til jakt og fiske i Europa.

Les: «Sier ikke nei til Bayern igjen»

– Vi ser alvorlig på det selvfølgelig. For våpenet er en viktig del av sporten vår, og vi har per i dag ikke noe alternativ til skyting, sier styremedlem i IBU, Tore Bøygard.

Ifølge ECHA havner hele 14.000 tonn bly i miljøet hvert år, og i tillegg brukes mellom 10 og 20.000 tonn bly til sportsskyting årlig. Likevel mener Nammo EU-kommisjonens ønske er urettferdig.

– Det sammenlignes med ammunisjonsbruk som ender opp utendørs i naturen, mens i skiskyting samles jo alt opp. Vi mener det er veldig urimelig, slår Lunde fast.

På Sjusjøen får NRK bekreftet at de samler opp hele ni tonn bly i året fra kulene som treffer metallplatene, men noe av blyet og blystøvet blir likevel liggende på bakken. Og det er kun papp-platene som har en oppsamler bak.

– Det har vært forsket en del på hvordan man kan fange opp blyet slik at det ikke forsvinner ut i skogen i Norge, blant annet i Meråker. Der kvitter man seg med 98 prosent av blyet. Det tar vi med oss internasjonalt, for det kan være en mulighet. Hvordan man bygger og konstruerer anlegg i fremtiden kan få mye å si, mener Bøygard.

– Kan laserskyting være et alternativ?

– Per i dag så ser jeg ikke for meg at laser blir en del av IBU- og verdenscup. Men vi må også ta miljøspørsmål på høyeste alvor, og dette med laser er viktig med tanke på utvikling, svarer Bøygard.

– Vi har prøvd det uten at det har vært en kjempesuksess, for hvis det snør så fungerer ikke laserstrålen, men det kan være et alternativ for i hvert fall by-arrangementer. Uansett så vil det bli noe helt annet, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Skiskyting er ikke like spennende med laser. Da går man glipp av spenningen med at det er utendørs, og en del av sjarmen med skiskyting er at man skyter med ekte kuler, forteller Marte Olsbu Røiseland.

Vil påvirke
Endre Lunde i Nammo forteller at de er varslet om at regelendringen kan komme allerede fra 2022, og ECHA har bedt om begrunnelser og bevis til utredningen sin innen desember.

– Jeg tror ikke denne utredningen er ment å ramme skiskyting, så jeg håper utredningen viser at det ikke er behov for et forbud her, mener Endre Lunde.

Det jobbes nå derfor hardt for å få hindre et totalforbud før det er for sent.

– Vi kan ikke sitte her med skjegget i postkassa, påpeker Røiseland.

– Det er viktig at vi roper varsko, og vi er allerede på og følger dette opp. Jeg håper det ligger noen dispensasjonsmuligheter mot at man gjør noe med anleggene i skiskyting, sier Bøygard.