Mørke skyer samler seg rundt Villa Park.

Frank Lampard har lagt en lang og suksessrik karriere som klubbspiller bak seg og bestemt seg for å ta steget inn i trenergjerningen. Etter at han la opp som spiller i 2016 fullførte han trenerutdannelsen sin, og det blir Derby i engelsk Championship som får æren av å bli det første stoppestedet hans.

Championship fortoner seg allikevel som et noe merkelig valg, siden dette er kjent som en divisjon som spiser trenerne sine. Derby fortoner seg således som et aldri så lite skrekkeksempel, siden Lampard blir klubbens sjette trener på to år.

Får Frank Lampard skikk på Derby?

(CC BY 2.0) av Ronnie Macdonald

Bringer Lampard stabilitet?

Derbys mål, som de deler med rundt halvparten av konkurrentene sine i Championship, er selvsagt å kapre én av de tre opprykksplassene. Oddsen hos bet365 er foreløpig ganske høy, siden du får 7 i odds på å tippe at Derby endelig tar steget opp igjen. Oddsen på at laget skal vinne Championship er hele 21, noe som betyr at de fleste tipper at den mest sannsynlige veien er gjennom omspillkampene neste mai. I år gjorde laget en god figur mot Fulham, men måtte til slutt strekke våpen mot klubben som tok den siste Premier League-plassen. Den gode nyheten er at ingen av de tre nedrykkede lagene virker utpreget sterke, noe som betyr at vi kan få en rekordjevn Championship-liga neste sesong. Utfordringen for Lampard er selvsagt at Derby må ligge i topp 6 allerede fra starten av, siden klubbledelsen tidligere har vist at den ikke er redd for å la øksa falle. Skal Lampard få tid til å bygge et lag på Pride Park, må han derfor oppnå resultater umiddelbart.

Mange om beinet

Problemet er selvsagt at Derby langt fra er den eneste klubben som satser i Championship, og det er hele tiden 6–8 klubber som presterer svakere enn det ledelsen og tilhengerne forventer. Den gode nyheten med tanke på neste sesong er at ingen av de tre nedrykkerne fra Premier League kan anses som større klubber enn Derby. Stoke har vært 10 år på det høyeste nivået, og det kan fort bli vanskelig for både spillere og publikum å omstille seg. Swansea har hatt en nedadgående kurve i flere år som kulminerte med nedrykk i mai, og den nye treneren Graham Potter kan få store problemer med å snu skuta. West Bromwich kan fort bli den farligste konkurrenten, siden dette er en klubb som har tradisjon for å rykke opp og ned mellom divisjonene. I tillegg hadde Birmingham-laget en positiv avslutning på Premier League-sesongen, selv om den endte med nedrykk.

Mørke skyer samler seg rundt Villa Park.

(CC BY 2.0) av Rasmus Zwickson

Flere storheter vil opp

Vi finner også flere tidligere Premier League-lag som gjerne vil ta steget opp i det gjeveste selskapet igjen. Middlesbrough under ringreven Tony Pulis kommer garantert til å bli et vanskelig lag å bryne seg på, samtidig som tidligere topplag som Sheffield Wednesday, Leeds og Norwich helt sikkert også vil ha et ord med i laget. Vi skal heller ikke glemme Aston Villa, men på Villa Park er det nå økonomisk krisestemning etter at laget tapte playoff-finalen mot Fulham. Villa ser derfor ut til å måtte kutte budsjettet sitt betraktelig, noe som betyr at den tidligere europacupvinneren kan komme til å kjempe mot nedrykk neste sesong.