Slik skal det gjøres

I tidlig alder lærer de fleste av oss at noen ting er ikke lar seg gjøre, vi prøver noen ganger og så gir vi opp eller putter en rund ting ned i en sirkel, mens vi leter etter et sted å putte trekanten. 

Det første først Eirik Horneland er ikke årsaken til krisen, han har bevist gjennom sitt virke som hovedtrener for Haugesund at han er en kapabel trener.  – Etter Rosenborg tapte sin kamp 16 mai kunne nettopp Haugesund kunne hovedtreneren fortelle han var frustrert over at han ikke fikk laget til å gjøre det han ville. (som sett utenfra må være å løpe litt mer).

Les: Exit for årets Ajax-spiller.

Etter tapet ligger Rosenborg nest sist i Eliteserien med kun Tromsø under, litt humoristisk tror stilte VG spørsmålet om Rosenborg kan rykke ned. – Eneste som kan hindre nedrykk er å vinne kamper.

Taper Rosenborg mot et høyt motivert Mjøndalen er det slutt for Horneland i Rosenborg, slik er fotballverden til tross for at «krisen» ikke nødvendigvis er hans feil. – Folk som har mer peilig på trening enn det jeg har påpeker at de er dårlig trent og at laget som var kjent for å slite ut sine motstandere og kverne inn seier etter seier har blitt slappe.

Det er vanskelig å se hva som nøyaktig er Eirik Hornelands planer for hvordan Rosenborg skal spille i og med at spillerne ikke utfører hans befalinger, dermed må vi se på hva han lykkes med i Haugesund. Mens Haugesund sin filosofi var å bygge stein på stein med små resurser, statse alt på utvikling av spillere, også de som kjøpes er på grunnlag av potensial. Rosenborg er størst og skal til enhver tid ha spillere som leverer nå, med høye personlige krav, individualister som skal skinne. – Det passer dårlig når Eirik Horneland forsøker å implementere kollektive holdninger.

Et eksempel på dette, som ble hyllet i forkant av Eliteseriestarten var hans innføring av  mobilforbud og strammere krav til punktlighet.

Les: John Arne Riise foreslår seg selv enda en gang

En uke etter ankomsten til Lerkendal hadde sportssjef Stig Inge Bjørnebye følgende kommentar til VG:  «Horneland har veldig stor frihet. Vi har en klar og tydelig dialog på hvilke retningslinjer vi skal ha, og hvilke områder han skal få sette sin standard på. Det er viktig at trenere med en klar idé må få gjennomføre dem, han er hentet inn for å sette sin filosofi. Responsen har vært veldig god, det har vært en veldig tydelig tilstedeværelse på feltet – men det visste vi på forhånd».

«Den store friheten» som ble gitt, kan i ettertid brukes av ledelsen i klubben når de om kort tid skal plassere skyld.

Det var mange «detaljer» som ble innført med hensyn til spillerstil, kan tenkes det var litt for detaljert: Horneland sa på pressekonferansen da han ble presentert, at han skulle spille med tre midtbanespillere.

Kantene skulle spille mer sentralt enn tidligere, intensiteten skulle opp, kjappere og kortere pasninger, en en endret rollefordeling. – Det ble heller ikke noen store raid i spillermarkedet. Horneland ville i litt omskrevet form fra Stordalen «bruke de bæra han har»

Rosenborg har mest penger av alle i Norsk fotball og har benyttet pengemakta, de har hatt et sugerør inn i Bodø/Glimt som har levert en rekke spillere i tillegg til å være generelt gode på spillermarkedet og spillerutvikling. Rosenborg skal ha de største stjernene og være springbrettet ut i verden, slik er det ikke. For første gang på mange år har jeg store problemer med å huske navet på fem Rosenborg spillere som spilte sist kamp.

 

Senere i dag tar Rosenborg imot Mjøndalen, da får vi se om Horneland lykkes i å hamre en trekant ned i en sirkel.