Chelsea tar rasismen på alvor!

Etter at vi fikk tilgang til et lekket Chelsea-bud sendt inn av indianerstammer i forrige uke, utviklet vi naturlig nok en interesse for det svært omtalte salget. Vi har siden studert forslaget og forsøkt å forstå hvem som er de involverte partene, hva som er motivasjonen bak kjøpet. Funnene våre peker på noe helt annet enn alt vi har lest i media tidligere, og for å være helt ærlige, det hele er svært sjokkerende selv om vi foreløpig befinner oss bare på overflaten.

Det overordnede inntrykket er at investorgruppen til Todd Boehly kun kjøper Chelsea for å hvitvaske og markedsføre egen virksomhet uten snev av interesse verken for fotball, eller Chelsea sine supportere.

Gitt det vi vet nå, kan investorgruppen til Todd Boehly umulig godkjennes.

I artikkelen vi publiserte på fredag ​​skrev vi om de potensielle bekymringene, konfliktene og utfordringene som den fremtredende forretningsmannen Todd Boehley og hans Chelsea-konsortium står overfor. Med så mye penger inne i bildet blir det naturligvis komplisert, men det ekstreme samrøre av privat kapital, lånekapital, småsparere og hemmelig kapital gjør det umulig å vite hvem som egentlig eier hva og hva som er deres motivasjon.

Tvilsomme fond i Kina, Saudi Arabia og milliarder gjemt i postkasseselskaper i skatteparadis, andres penger, i hovedsak amerikanske pensjonisters som overhodet ikke vet hva pengene brukes til. – Man kan derfor lure på om pris og sikkerhet for eierskapet på sikt ikke betyr noe for Todd Boehly?

Et annet spørsmål er: Hvor mye er eierskapet i en av verdens største fotballklubber verdt for et «private equity fond»? Er det for å skaffe seg nye godtroende kunder? – Vi trenger ikke se lenger enn til private equity fondet Guggenheim som etter sitt kjøp av LA Dodgers fikk rekordtilgang på kapital 200 milliarder dollar på noen få år.

Les: Pep Guardiolas første signering bedt om å finne en ny klubb

Vox har skrevet en artikkel om «Private Equity» og hvorfor det dreper alt du elsker. – Hovedpoenget at grådige mennesker blir milliardærer på å forvalte andres penger er enda mer aktuelt i dag enn da Vox skrev artikkelen. Covid 19 ble et frislipp av grådighet.

Todd Boehly har lenge hatt interesse for Chelsea, for i mars 2018 var den amerikanske forretningsmannen og milliardæren en av de første investorene som uttrykte interesse for å kjøpe Chelsea etter eskaleringen av spenningene mellom Storbritannia og Russland etter drapet på Sergei Skripal og hans datter Yulia i Salisbury.

Todd Boehly, grunnleggeren av Eldridge Industries, har en omfattende og vellykket bakgrunn innen finans, og han har nylig dukket opp som en betydelig aktør i det amerikanske sportsfranchisemarkedet. Boehly er medeier og medlem av eierskapskonsortiet Guggenheim Baseball Management som har interesser i flere klubber og virksomheter, inkludert Los Angeles Dodgers, Los Angeles Lakers, Los Angeles Sparks, Cloud9, Fanatics og DraftKings. En rekke selskaper eies og drives av Eldridge Industries, inkludert Security Benefit Life Insurance, et forsikringsselskap med 40 milliarder dollar i eiendeler, Valence Media, CBAM Partners, en investeringsrådgiver registrert hos Securities and Exchange Commission (SEC), Stonebriar Commercial Finance, en stor billettleverandør av kommersiell finansiering og leasing, og Cain International, et eiendomsutviklings- og investeringsselskap med base i London.

Boehly grunnla Eldridge Industries i 2015 etter å ha forlatt Guggenheim Partners. Han har gjort betydelige investeringer i media, sport og eiendomssektoren. I mai 2012 ble Guggenheim Baseball Management-gruppen offisielt annonsert som den nye eieren av Los Angeles Dodgers. Mr. Mark Walter, gruppens hovedeier, kjøpte laget, stadion og omliggende eiendommer av Mr. Frank McCourt for rekordhøye 2,1 milliarder dollar. Boehly ledet kjøpet av Major League Basketball-franchisen Los Angeles (LA) Dodgers i 2012 for 2,1 milliarder dollar. Magic Johnson, en tidligere Lakers-spiller og leder, eier en eierandel i Dodgers og Sparks. Det har gått rykter om at Lakers og Dodgers en dag kunne kombinere medierettighetene sine. L.A. har 5,7 millioner husstander, det nest største mediemarkedet i USA.

Guggenheim har flere ganger vært underetterforsking for svært tvilsomme disposisjoner og flere ganger bøtelagt. Her et eksempel presentert i Wahl Street Journal. og her enda et.

Det har vært en langvarig interesse blant amerikanske investorer for å kjøpe eierandeler i europeiske fotballklubber. Nylig, i tillegg til Chelsea, er Burnley en slik klubb. Det ble kunngjort 20. desember 2020 at Velocity Sports Partners, en arm av ALK Capital, fikk en kontrollerende eierandel på 84 % i klubben. Arsenal, Liverpool og Manchester United er alle eid av amerikanere. Aston Villa eies 50 prosent av amerikanere (den andre halvparten eies av egyptere), Leeds United av 37 prosent, Crystal Palace av 18 prosent, Manchester City og West Ham med ti prosent.

Bemerkelsesverdig er også rapporter om Everton. Premier League-klubben Everton rapporterte umiddelbart at den hadde kuttet båndene med selskapene USM, Megafon og Yota tilknyttet den sanksjonerte russiske milliardæren Alisher Usmanov. Ifølge rapporter ble Everton kjøpt av oligarken Alisher Usmanov for 2,15 millioner pund i 2004. Han har blitt sanksjonert av EU i mars. Ifølge Land Registry Records ga tycoon eiendommen «ikke for penger» til sin mangeårige kollega Farhad Moshiri, som for tiden eier Evertons fotballklubb. I 2009 ble Alisher Usmanov den nest største aksjonæren i Arsenal. Usmanov kjøpte sine første Arsenal-aksjer i 2007, da han kjøpte en eierandel på 14,6 prosent med Farhad Moshiri for 75 millioner pund. USM er et russisk holdingselskap med betydelige interesser i metall- og gruvedrift, telekommunikasjon, teknologi og internett. Moshiri er styreleder og aksjonær i USM.

Moshiri, en iranskfødt britisk milliardær med en nettoverdi på 2,9 milliarder dollar før den russiske invasjonen, har jobbet tett med Usmanov siden 1990-tallet og fungert som minoritetspartner i en rekke prosjekter.

Inntil Chelsea-auksjonen var Raine Groups mest bemerkelsesverdige transaksjon i engelsk fotball å råde Manchester Citys eier til å selge en eierandel på 10 % til Silver Lake.

I 2019 kjøpte det amerikanske private equity-selskapet Silver Lake (et amerikansk globalt private equity-selskap fokusert på investeringer i teknologi, teknologiaktiverte og relaterte industrier) ti prosent for en eierandel på 500 millioner dollar i den Abu Dhabi-kontrollerte Manchester City Football Group. En avtale verdsatt til 4,8 milliarder dollar. Raine Group spilte en strategisk rådgivende rolle i oppkjøpet. Det er allment kjent at Manchester City, den engelske Premier League-giganten, eies av Abu Dhabi og et kinesisk konsortium ledet av konglomeratet China Media Capital «CMC» Inc. China Media Capital, underholdnings- og mediekonglomeratet ledet av Li Ruigang, ble et kjent navn i 2015 da de tilbød 8,5 milliarder dollar for Formel 1.

Senere samme år kjøpte Abu Dhabis Mubadala Development Company en strategisk eierandel i Silver Lakes’ Sports Acquisition Advisor Digital Media, Entertainment og Sports Merchant Bank og The Raine Group.

Tidligere Goldman Sachs-bankmann Joe Ravitch og tidligere UBS- og Morgan Stanley-bankmann Jeff Sine grunnla Raine Group i 2009. Gruppen har kontorer i Los Angeles, New York og Beijing.

Raine Group investerer i og gir råd til høyprofilerte sports-, media- og teknologiselskaper.

Grunnlagt i 2009, har gruppen raskt fått et rykte for fortreffelighet og troverdighet i bransjen. Dette er resultatet av store partnerskap med selskaper innen sport, som UFC og DraftKings. Raine Group, en amerikansk handelsbank, etablerte et strategisk partnerskap med China Media Capital (CMC), et offentlig aksje- og risikokapitalfirma tilbake i 2013.

Raine Groups engasjement i Chelsea er ikke tilfeldig. Joe Ravitchs tidligere advokatfirma, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, fungerte som rådgiver for russiske myndigheter og statseide virksomheter i to tiår. Fra 8. mars bekreftet selskapet at det har besluttet å stenge Moskva-kontoret og søker å kutte båndene med en rekke russiske statseide og sanksjonerte firmaer i lys av Russlands aggresjon mot Ukraina. Faktisk har Raine Group strategisk posisjonert seg rundt flere Chelsea-budgivere i kraft av sitt omfattende nettverk.

Den russiske invasjonen av Ukraina, 24. februar 2022, markerte en kraftig eskalering av den russisk-ukrainske krigen som begynte i 2014 etter den ukrainske verdighetsrevolusjonen, og som opprinnelig fokuserte på statusen til Krim og Donbas, internasjonalt anerkjent som en del av Ukraina. Flere land, inkludert USA, Canada og EU, innførte sanksjoner mot Russland under den russisk-ukrainske krigen etter den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar 2014.

UK Foreign, Commonwealth & Development Office kunngjorde først sine sanksjoner mot Roman Abramovich 10. mars.

Innen 2. mars har både parlamentsmedlemmer og allmennheten bedt om sanksjoner mot den høyprofilerte eieren av Premier League, Roman Abramovich, etter Russlands invasjon av Ukraina.

Før sanksjoner mot Roman Abramovich ble innført og klubben ble beslaglagt, ble Raine Group – nærmere bestemt Raine Co-grunnlegger og partner, Mr. Joe Ravitch, en dyktig Goldman Sachs bankmann – bedt om å identifisere en kjøper for Abramovichs eierandel i klubben. Ravitch, som snakker flytende russisk, har etablert et globalt klientell gjennom årene. Han ga råd til Boris Jeltsins regjering på 1990-tallet som advokat for Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP om hvordan man utarbeider lover som omhandler privat eiendomsrett. Ravitch har jobbet med Chelsea FC siden 2018 på en rekke avtaler, inkludert en stadioninvestering, medierettigheter og joint ventures i Kina.

I 2018 kjøpte Saudi Media Group en minoritetsandel i UFC. Abu Dhabi eide Mubadala Investment Company og russisk-kinesisk investeringsfond investerte også i UFC i samme periode.

I 2021 kjøpte Silver Lake Endeavour, et globalt sports- og mediekonglomerat (tidligere kjent som William Morris Endeavour Entertainment, WME eller WME-IMG) eierandeler, og ble en aksjonær på 50,1 prosent i UFC. I 2016 skaffet Silver Lake seg en andel i UFC.

Ravitch sa i et intervju 4. mars at klienten hans ville ta nok tid til å finne en balanse mellom å sikre en rettferdig pris og å finne den «beste forvalteren» for Chelsea FC og dets supportere. Joe Ravitch har vist seg å kunne stenge sportskontrakter!

For å fullføre salget til den berømte London Premier League-klubben, og med opprør fra Chelsea-supporterne, ga den britiske regjeringen en spesiell lisens til The Raine Group for å fortsette prosessen.

Chelsea ble kjøpt av Abramovich for omtrent 233 millioner dollar i 2003. Før den russiske invasjonen av Ukraina rangerte Forbes ham som den 142. rikeste personen i verden med en nettoverdi på 12,5 milliarder dollar. Han har flere ganger avvist påstander om at han er nær Putin eller at hans virksomheter fortjener å bli sanksjonert. 28. mars dukket Roman Abramovich, sanksjonert eier av Chelsea Football Club, på mystisk vis opp i samtalene mellom Ukraina og Russland i Istanbul. To uker senere ble det rapportert at han hadde reist til Kiev for å forsøke å gjenoppta fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina. Han skal ha spilt en uoffisiell rolle. Det er ingen hemmelighet at besteforeldrene hans ble født og oppvokst i Ukraina.

Clearlake Capitals Chelsea-konsortium, ledet av Boehly, forventes snart å gjennomføre den største sportslige overtakelsen i historien. – The Hill skriver at En Todd Boehly partner er fortsatt under etterforskning og ble tvunget til å droppe et oppkjøp for å kjøpe Tribune i fjor. – Han kan ikke kjøpe en avis, men en Premier League klubb er ok!.

Clearlake Capital er et California-basert private equity-investeringsselskap som forvalter over 72 milliarder dollar i eiendeler. Grunnlagt i 2006, er det en av de største kjøperne av mellomstore selskaper og retter seg mot svært lønnsomme virksomheter innen forbruksvarer, industri og teknologisektorer, som vokser gjennom lånefinansierte eller gjeldsfinansierte oppkjøp. Chelsea-konsortiet inkluderer Hansjörg Wyss (en sveitsisk milliardær som har donert til liberale og miljømessige formål i USA, men ble tatt i å bryte amerikansk kampanjelov), Mark Walter, administrerende direktør og grunnlegger av Guggenheim Partners, og Daniel Finkelstein OBE, et tidligere medlem av det sosialdemokratiske partiet (SDP) som for det konservative partiet og spaltist for The Times.

Opprinnelig mislyktes Saudi Media Groups bud!

62 % av Chelseas kjøpesum blir finansiert av Clearlake, som har felles styringsrettigheter. Clearlake finansierer kjøpet fra sine private equity-fond (lånte penger fra institusjonelle investorer (HNIs & Investment Banks)), en uvanlig manøver som plasserer en betydelig del av fotballklubben i en struktur med et begrenset levetid. Generelt har private equity-selskaper tradisjonelt finansiert sine girede buyout-avtaler ved å ta lån mot et målselskaps eiendeler. Imidlertid gjør deres fremragende ytelse dem absolutt i stand til å tiltrekke seg flere investorer om nødvendig.

Clearlake Capital Group etablerte et strategisk partnerskap med China Media Capital i 2018, som har vært en strategisk partner for SRMG (Saudi Research and Media Group) i en årrekke. Vi kan heller ikke overse det strategiske partnerskapet mellom China Media Group og russisk TV og radio.

Raine Group er som sådan strategisk posisjonert i den amerikanske arenaen av sportsfranchises og hedgefond som har som mål å anskaffe sportsfranchising. Vi har vært i stand til å spore og identifisere historiske bånd mellom The Raine Group, Raine Ventures, Raine Securities LLC, Silver Lake Partners, Eldridge Industries, Guggenheim Group, Guggenheim Investments, ClearLake, TPG Capital, Tennenbaum Capital Partners, China Media Capital, NCB Capital , Endeavour Group Holdings Inc, den sveitsiske forretningsmannen Hansjörg Wyss og Eldridge Co-grunnlegger, administrerende direktør og kontrollerende medlem, Todd Boehly.

Til syvende og sist er det en liten verden på toppen. I løpet av våre undersøkelser har vi vært i stand til å identifisere mer enn et dusin individuelle investeringer der disse selskapene ser ut til å ha sammenhengende bånd. Uansett, det er ikke der våre interesser ligger. Som journalister undersøker vi ganske enkelt og rapporterer.

I likhet med Roman Abramovich har vår nyhetsdesk vært interessert i indianernes bud. Er det fordi den er så svak? Så vidt vi er kjent med, skjedde det eneste større oppkjøpet gjort av en indianerstamme i 2006. Dette var da Seminole Tribe of Florida kjøpte Hard Rock International for 965 millioner dollar, det største kjøpet noensinne av en amerikansk indianerstamme.

Vi vil gjerne komme tilbake til den mystiske budgiveren vi rapporterte fredag. I artikkelen vi publiserte på fredag beskrev vi hvordan de ønsker å demokratisere Chelsea, og gi supporterne eierskap gjennom sport-tokens.

Den suverene nasjonens vei til Chelsea vil sannsynligvis bli en bratt oppoverbakke, i motsetning til de nære amerikanske relasjonene nevnt ovenfor mellom private equity-selskaper, banker og budgivere knyttet til Raine Group.

Ifølge en talsperson med nære bånd til Roman Abramovich, og som vi rapporterte i vår forrige artikkel, var Abramovich fascinert av den suverene nasjonens bud. En talsperson nær den Chelsea-eieren nektet imidlertid å kommentere ytterligere før Premier League hadde godkjent Sovereign Nation som budgiver. Abramovich har ikke gitt noen offentlige uttalelser angående Todd Boehlys bud eller overtakelsesstatus, selv om det har vært mye spekulasjoner rundt det.

Ifølge Daily Mail, 21. mars, nekter Roman Abramovich å selge Chelsea til eiere som tilhører land som har sanksjonert de russiske oligarkene i kjølvannet av den pågående krigen i Ukraina. Abramovich har tilsynelatende vært fast bestemt på at Chelsea ikke må gå i hendene på en britisk eller amerikansk budgiver. Kan dette være et element som overses av de store private equity-fondene? Kan dette være årsaken til Abramovich sin taushet?

Siste ord i sagaen om Chelsea er definitivt ikke sagt.

Her er litt bakgrunn:

https://www.foxbusiness.com/features/guggenheims-milken-gaffe-leading-to-sec-settlement

https://www.sportsbusinessjournal.com/Daily/Issues/2013/02/28/Finance/Guggenheim.aspx

https://www.cepr.net/report/beware-of-private-equity-gobbling-up-life-insurance-and-annuity-companies/

https://findingfraud.org/RIA0419/CLEARLAKE-CAPITAL-GROUP-LP_157920.html

https://www.sbnation.com/mlb/2018/7/2/17528582/dodgers-walter-guggenheim-partners-fraud-team-purchase

https://fortune.com/2013/02/27/the-sec-is-investigating-michael-milken/

https://citywireusa.com/professional-buyer/news/guggenheim-asset-management-arm-under-sec-investigation-reports/a1111054

https://www.govinfo.gov/app/details/USCOURTS-ksd-2_18-cv-02265