Brisbane ble plukket ut tidligere i dag til å være vert for OL 2032. IOC har styrt med hard hånd for å få lekene tilbake til Australia, og jobbet hardt for å unngå rivaliserende bud.

Lekene vil gå tilbake til Australia 32 år etter OL i Sydney 2000. Melbourne var som kjent vert i 1956.

Les: Nøyde seg ikke med Lukas fra Manchester City, nå har lillebror Felix Nmecha også signert

«Vi vet hva som skal til for å levere vellykkede leker i Australia,» sa statsminister Scott Morrison til medlemmer av Den internasjonale olympiske komité i en 11-minutters live videolink fra kontoret sitt.

Da lekene ble bekreftet, med Brisbane som vant avstemningen 72-5, løftet Morrison begge armene i været og ga to tommelen opp.

Seieren førte til et fyrverkeri i Brisbane som ble sendt til IOC-medlemmer på deres femstjerners hotell i Tokyo.

Brisbane følger etter Los Angeles som har lekene 2028. De vil få for 11 år på å forberede seg på. Paris er vert i 2024.

2032-avtalen så ferdig utført måneder før den formelle avgjørelsen på IOC-møtet, som ble holdt i forkant av fredagens åpningsseremoni for Tokyo-lekene.

Les på F7: «Denne gangen må dere bli hjemme, ikke vi»

IOC ga Brisbane eksklusive forhandlingsrettigheter i februar. Denne avgjørelsen skuffet land som Qatar, Ungarn og Tyskland. – Det stoppet umiddelbart deres planer.

Selv om resultatet var forventet, dro en australsk delegasjon på høyt nivå til Tokyo midt i COVID-19-pandemien for å presentere taler, filmer og løfter på scenen.

Byen Brisbane sendte borgermester Adrian Schrinner, delstaten Queensland sendte premier Annastacia Palaszczuk og Australias føderale regjering sendte sportsminister Richard Colbeck for å beire olympiske velgere.

De fikk selskap av mangeårig australsk olympisk offisiell John Coates, nå en IOC-visepresident som formet hurtigvalgsprosessen for to år siden som nå belønnet hans Brisbane-bud.

Førstegangsformatet ble designet for å redusere kampanjekostnadene, gi IOC mer kontroll når det handlet diskret med foretrukne kandidater og fjernet risikoen for stemmekjøp.

Prosjektet ble beskrevet av IOC som «et lidenskapsdrevet, idrettssentrert tilbud fra en sportslig nasjon.» Arrangementer vil bli arrangert over Queensland, inkludert i Gold Coast, som var vert for Commonwealth Games 2018.

Brisbanes berømte cricketstadion, kjent som Gabba, vil bli oppgradert og kan være vert for sporten på lekene. Cricket ble spilt en gang i OL, ved Paris-lekene i 1900.

De neste tre sommerlekerne – med start i Paris i 2024 – er nå sikret i velstående og tradisjonelle OL-nasjoner uten at noen av trioen står overfor en omstridt avstemning.

IOC og dens praktiske president, Thomas Bach, har revet opp malen for tradisjonelle budkampanjer og vertskap for stemmer for å låse foretrukne byer med minimal risiko.

Paris og LA konkurrerte i 2024 til Bach og Coates hadde tilsyn med 2028-rettighetene i en enestående dobbel pris for fire år siden.

OL i Rio de Janeiro og OL i Tokyo i 2020 er fortsatt under etterforskning
De fremtidige vertene tilbyr stabilitet for IOC, som ble stukket av de to forrige Summer Games-konkurransene som ble besmittet av beskyldninger om stemmekjøp når flere byer var på avstemningen.

OL i Rio de Janeiro 2016 og det utsatte OL i Tokyo i 2020 er fortsatt under etterforskning av franske påtalemyndigheter. De har implisert tjenestemenn som deretter mistet sin plass i IOC-familien som aktive eller æresmedlemmer.

En fremtid med lav risiko vinker til IOC etter de ofte urolige OL i Tokyo og vinterlekene i Beijing i 2022 i februar, som vil føre gransking av Kinas menneskerettighetsrekord.

Viktige partnere har også blitt sikret gjennom 2032. IOCs signatur kringkastingsavtale med NBC og toppsjiktet sponsorer Coca-Cola, Visa og Omega er bundet i tiåret fremover.

Med bare større byer som arrangerte sommerlekene fra Beijing i 2008 gjennom Los Angeles, posisjonerte Brisbane seg som en ny type prosjekt.

«Vi ønsker å vise verden at mellomstore byer og regioner kan være vert for lekene uten økonomisk nød eller tapte tidsfrister,» sa Palaszczuk til velgerne.

Brisbane sa at det allerede har 84% av stadioner og arrangementslokaler på plass for å imøtekomme IOCs moderne krav om å unngå overdreven utgifter og potensielle hvite elefantprosjekter.

En ny svømmearena er planlagt og milliarder av dollar vil bli brukt på transportprosjekter – ikke på grunn av OL, men i tide til dem, sa Brisbane-tjenestemenn.