John McGinn

Det ble bare nesten for Frank Lampard sitt Derby i dag, Aston Villa ble for sterke og er klare for opprykk til Premier League etter 2 – 1 seier.

Villa følge med Norwich og Sheffield United opp på øverste nivå i engelsk fotball foran neste sesong. Med seg på veien får Birmingham-klubben en økonomisk jackpot av de sjeldne. – Mandagens opprykksfinale blir sett på som den mest verdifulle kampen i internasjonal fotball. Ifølge det britiske nyhetsbyrået Reuters innkasserer vinneren opp mot 1,9 milliarder kroner i ekstra inntekter.

Les: Ferguson vil ha United mer som Bayern München

Les: Frank Lampard gjør det for Derby-supporterne

For Aston Villa ble Premier League-drømmen virkelig på Wembley. Klubben har ikke spilt på øverste nivå siden 2015/16-sesongen. Scoringer av Anwar El Ghazi og John McGinn ble avgjørende mot Derby.

2-0-målet kom etter en stygg feil av Derby-keeper Kelle Roos.

«Jeg har ikke ord. Dette var en så tøff kamp. Det betyr alt å rykke opp, for vi vet hvor denne klubben hører hjemme. Jeg har blitt værende her, og nå er vi tilbake. Jeg har ledet guttedrømmen min til Premier League» sa kaptein Jack Grealish til Sky Sports etter kampen.

«Vi visste om og kjente på presset. Denne klubben skal være i Premier League, og den fortjener å være der, sa målscorer El Ghazi.

Scoret med ryggen
De første 45 minuttene på Wembley var på ingen måte spekket med store målsjanser, men rett før pause eksploderte Villa-fansen i glede. Nederlandske Anwar El Ghazi har ikke scoret på bestilling denne sesongen, men mandag sendte vingen klubben i ledelsen.

24-åringen med en fortid i Ajax forsøkte å sette hodet på et innlegg fra langt mer meritterte Ahmed Elmohamady, men endte med å sende ballen i mål med ryggen.

Scoringen kunne knapt kommet på et mer beleilig tidspunkt for Villa, og på sidelinjen hoppet manager Dean Smith naturlig nok av glede.

Smith erstattet Steve Bruce som Villa-manager i fjor høst. Villa-supporteren kom fra suksess i jobben som Brentford-manager, men trengte tid på å sette fart på poengfangsten i favorittklubben. Det klarte han så definitivt etter hvert.

I vår har Birmingham-klubben framstått som mesterskapsseriens kanskje aller beste lag. I mars og april ble det blant annet satt ny klubbrekord med ti seirer på rad.

Les på Popidol: Kostymedramaet «Gentleman Jack» fortsetter

Merkelig mål
Mandag fikk Smith og hans elever den ultimate belønningen for strevet. 2-0-målet kom kvarteret ut i annen omgang da Derby-keeper Roos skulle opp i feltet og pukke en tilsynelatende enkel ball.

Nederlenderen endte opp med nærmest å slippe ballen i hodet på Villa-spiller John McGinn, som til sin store glede kunne se den trille inn i det åpne målet. Derby-manager Frank Lampard slo oppgitt ut med hendene og så ut til knapt å tro det han så.

Derby slo tilbake da Martyn Waghorn reduserte ni minutter før full tid, men noen snuoperasjon ble det ikke til tross for flere skumle tilløp på tampen. Villa kjempet i land seieren i milliardkampen. Dermed slo Birmingham-klubben tilbake etter 0-1-tapet for Fulham i samme kamp for ett år siden.

Nå starter jobben med å forsterke stallen inn mot Premier League-comebacket. Blant oppgaven blir trolig å sørge for at kaptein Jack Grealish ikke forsvinner.

Nyland skadd
I Derby må blikket rettes mot en ny sesong i mesterskapsserien. Engelske medier har spekulert i at manager Lampard er et hett navn i gamleklubben Chelsea foran neste sesong. Mandagens kamp kan dermed ha vært den siste han ledet Derby i.

Villa og Derby endte som nummer fem og seks i mesterskapsserien denne sesongen, men ekspederte henholdsvis West Bromwich og Leeds ut i første runde av opprykkskvalifiseringen.

Ørjan Nyland ble hentet til Aston Villa foran inneværende sesong og spilte 23 seriekamper i første del av sesongen, men hæl senen hans røk på trening 1. nyttårsdag. Siden har han vært uaktuell for spill.

Les: Hørte en lavfrekvent lyd ingen skjønte hva var, før nå